Over Iwan

Als Ing. Werktuigbouwkunde gestart in de vliegtuigbouw, productie, ontwikkeling en marketing.

Op bedrijfsmatig en persoonlijk vlak

Een diversiteit aan scholing

Harvard Negotiation

Account- en inkoopmanagement

HRM

Nyenrode interim management

Vinoloog

Sjamaan

Wandelcoach

Moderatie

Ecotherapie

Veranderingen waarin ICT een cruciale rol speelt

Heb hier veel ervaring mee. Begeleiden van projecten, veranderings- en kwaliteitsprocessen, onderhandelingen, opstellen van juridische structuren, contracten en samenwerking structuren. Vergaande interesse en focus in alles om intelligentie van producten, systemen, business, omgevingen van bedrijven te zien en daarmee toegevoegde waarde te vinden. Met hierin de ICT, ICT strategie en AI ontwikkeling gaat steeds sneller. Alles dat los en vast zit beter en mooier maken, met een hoger doel, steeds beter functionerende grotere gehelen en toepassingen! Continu creatie van strategisch voordeel, als basis van alles wat je doet.

Wat mij boeit “wat is hier echt aan de hand?” Alles van essentie beter maken, meerdere grenzen verleggen. Want niets is wat het lijkt te zijn.

Berglatieven heeft een diversiteit aan organisatie-, coachings-, kostenbesparende-, ontwikkelings- en bemiddelingsopdrachten gedaan binnen bij (inter)nationale ondernemingen en organisaties, als ook in het MKB. Denk aan Fokker – Daimler Benz, Compaq, Siemens – Nokia, ICTU, ING, Kluwer. Verschillende ondernemingen geleid, opgezet en ondernemers begeleid. In opdrachten als in eigen organisaties het klankbord, sparringpartner om het huidige te perfectioneren en om next levels te realiseren.

Veel situaties, projecten en investeringen leiden niet tot oplossingen, zijn herhalingen van zetten in de een of andere vorm. Daarom heb ik mij steeds meer verdiept in “waarom” projecten, ondernemingen en overheden succesvol zijn of juist niet. Juist hierin blijkt voor mij een grote toegevoegde waarde te liggen, als coach of sparringpartner voor ondernemers en inherent voor ondernemingen. 

Vaak wordt mij door ondernemers gevraagd naar visie op wat speelt voor de onderneming, naar de essenties hierin, wat bijvoorbeeld behouden, koesteren, ontwikkelen, verwerven – Bedrijf overname, ontwikkeling van producten, organisatie, samenwerking, hoe dit in de tijd uit zou kunnen zien, hoe hiermee het verschil kan worden gemaakt en hoe je dit kan aanpakken. Visionair wordt dan gezegd, een rol een taak die goed voelt.

"Sun-tzu, Kunst van het oorlogvoeren: de omgeving, omstandigheden, jezelf en betrokkenen kennen, voorbereid zijn op wat gaat komen, vanuit overzicht, inzicht en wijsheid, strategie"

Altijd in voor creatie, in voor de best mogelijke toekomst, oplossingen buiten alle verwachtingen, daar worden we vrolijk van, al zien we dat (soms) pas achteraf!

Competenties

Harde competenties
 • Helicopter & system view
 • Situaties & doelen inzichtelijk maken
 • Opties & strategie helder krijgen
 • No-Nonsense
 • Strategisch
 • Lezen van mensen, situaties, business, systemen
 • Ontwikkelen van bewustzijn, individueel & in organisaties, leidt oa tot groei en samenwerking
 • Hoe zie je…… wordt mij veel gevraagd
Zachte competenties
 • Doorvragen
 • Creatief
 • Probleemoplossend
 • Doortastend

Deskundigheidsgebieden

(Executive) Consulting & Coaching

Leiderschap, entrepre-neurschap & strategie

Oplossen van problemen

Proces-management

Research & Development, Kosten-management

ICT (AI), Quality Managementen HRM

System View

Wat geeft mij energie?

 • Simpelweg iemand helpen, organisaties helpen meerwaarde te creëren, naar next levels brengen.
 • Van mensen, producten, diensten, business, samenwerking en organisatie.
 • Speels sparren, in verwondering, humor, strategie en doortastend.
 • Essentie zien, zien wat er toe doet, wat er aan schort, niets is wat het lijkt te zijn, voorzien wat mogelijk is en dat in werking zetten.
 • Waarde toevoegen, samenwerken, onderscheiden door eenvoud, ultieme (onvoorziene) oplossingen bieden.
 • Complexe situaties omzetten naar (achteromgezien) simpel ogende oplossingen, met meerdere mogelijkheden
 • Creatie

Profiel

De eerste 10 jaar heb ik in verschillende functies gewerkt voor Fokker Aircraft. Daarna heb ik uiteenlopende adviesopdrachten gedaan voor multinationals als ook overheden.

 Stafbureau verspaning/ productie,

Met grote directe (50%) en logistieke besparingen (geen wachttijden meer) als gevolg,

Zelfstandige unit voor alle Fokker programma’s, van kleine systeem delen t/m landingsgestellen en motoren, wereldwijd uitonderhandelen met operators van business en flighthour agreements voor repair & overhaul. Interne samenwerking hiervoor tussen Fokker onderdelen georganiseerd en omgezet naar strategische voordelen, met als gevolg grote groei in omzet, marges, markt- en product kennis.

Van ontwikkeling t/m bouw en nazorg, commercieel verantwoordelijk voor divers aan missie systemen en integratie van systemen. Volop technische, logistieke, commerciele en samenwerking uitdagingen.

Bij ontvlechting compositen fabriek Fokker.

Meegeholpen aan het minimaliseren uitstaande schulden bij leveranciers, tegelijk mogelijk maken afbouw en faciliteren van nog vele extra verkochte vliegtuigen.

Voor dezelfde doelgroepen vervolgens een eigen advies organisatie opgezet, met een aantal adviseurs in dienst. Vervolgens als interim opdrachten gedaan en laatste jaren vnl. als coach van ondernemers, business en op persoonlijk vlak

 

Rode draad:
In alle functies steeds een goede basis gelegd, verdiept voor samenwerking, realisatie, kosten- & logistieke reducties, product- & business ontwikkeling, juridische structuren en effectieve inzet informatie informatiesystemen.

In alle functies en opdrachten afgevraagd wat gebeurt hier, wat is mogelijk, wat is hier voor nodig op diverse levels?
Inzichtelijk maken en vervolgens op de rit zetten, realiseren en er continue processen van ontwikkeling van maken.

 

Kostenbesparing bedrijf, per uitgaand product. In deze functies en in alle opdrachten blijken kostenreducties gratis mee te komen als gevolg van de wijze van (re)organiseren van processen en business. Word daarom eigenlijk overal als de grote kostenreduceerder uitgeroepen, maar waar ik echt voor kwam…..en realiseerde. Het opent uiteraard wel veel deuren, kan je hier ook niet eens meekijken?

Vaak is mij gevraagd welke methodieken, systemen volgen jullie, dat willen wij ook, mogen we het kopiëren?
In het begin antwoorde ik de “JBF” methode, dwz Jan Boere Fluitjes, een samenspel van gangbare methodieken en waar nodig aangepast voor verder succes.

× Hoe kan ik je helpen?